Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

2/11/2015-6/11/2015

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα, ξεκινήσαμε με ένα γράμμα, απορίες και ...αεροπλάνα!

Τη Δευτέρα η κ. Ελευθερία μας ευχήθηκε καλό μήνα, και ξεκρέμασε από τον πίνακα το πρόσωπο του Οκτώβρη, που μας έκανε παρέα τόσες ημέρες. Τελείωσε το ημερολόγιο του Οκτώβρη, και τώρα; Ξεκινήσαμε να αλλάζουμε τις ημερομηνίες για να ταιριάζουν με τις ημέρες του Νοέμβρη, ψάξαμε και βρήκαμε τις καρτέλες με το όνομα του Νοέμβρη και, να, το πρώτο του γράμμα είναι ίδιο με το Ν του Νικ, του αδερφού του Θ! Ξέρουμε άλλες λέξεις από Νν; Σκεφτήκαμε αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε και πολλές, ευτυχώς όμως βρήκαμε αρκετές για να ζωγραφίσουμε και να γράψουμε στο χαρτί μας! Φτιάξαμε και ένα βιβλίο για τις λέξεις που ξεκινούν από Νν, και τώρα μπορούμε να το παίρνουμε και να γράφουμε όσες φορές θελουμε, στη καινούρια γωνίτσα που ετοιμάζουμε στην τάξη..
Όμως κάτι σημαντικό έγινε την Δευτέρα στο σχολείο: ένα "τσακ" και ο διακόπτης του φωτισμού χάλασε! Τώρα; Η κυρία έκλεισε την ασφάλεια για να είμαστε...ασφαλείς :) , και μείναμε χωρίς φώτα. Μα τί χρήσιμο είναι αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα πια! Άραγε πως το φτιάχνουμε; Θα μπορούσσαμε να φτιάξουμε λίγο για να δουλέψουν τα φώτα μας; Από που μπορούμε να πάρουμε υλικά; Τόσες ερωτήσεις για ένα τόσο δύσκολο θέμα, που να ξέρει και η κ. Ελευθερία, γι'αυτό μας ζήτησε να συζητήσουμε με τους γονείς μας και τους δικούς μας ανθρώπους, μήπως και μπορέσουν να μας δώσουν λίγες ακόμα πληροφορίες για τον ηλεκτρισμό.

Και ορίστε, την Τρίτη πήραμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες από τους γονείς, τους θείους και τους φίλους μας, δύό χρήσιμα βιβλία για να δουμε στο σχολείο, και εικόνες από το ιντερνετ για να τις παρατηρήσουμε!(ευχαριστούμε μαμάδες και μπαμπάδες!!)  Μιλήσαμε λοιπόν για τον αόρατο ηλεκτρισμό και το πως από το εργοστάσιο έρχεται στο σπίτι μας, και κάναμε μια λίστα με τις συσκευές που χρειάζονται ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν στο σπίτι μας. Αφού σκεφτήκαμε, γράψαμε και τις χωρίσαμε σε τέσσερεις ομάδες:
Συσκευές που μας φωτίζουν
Συσκευές που μας βοηθούν να είμαστε καθαροί και να μαγειρεύουμε
Συσκευές που μας διασκεδάζουν
Συσκευές που μας δίνουν ζέστη και κρύο
..και φυσικά θέλαμε να τις ζωγραφίσουμε κιόλας, για να τις κρατήσουμε στο φάκελό μας και να τις θυμόμαστε!

Την Τετάρτη, ώρα για ιστορία: Η κ. Ελευθερία έβαλε στον τοίχο εικόνες από μια ιστορία, και μας είπε να παρατηρήσουμε. Γιατί αυτός ο άνθρωπος έχει κεφάλι ταύρου; Τί είναι αυτός ο λαβρύρινθος; Γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτερά; Μιλήσαμε για την ιστορία του Δαιδαλου και του Ίκαρου, παίξαμε ένα παιχνίδι ...πετώντας (όχι τα αλήθεια, πετώντας τη μπάλα) και φανταστήκαμε τί ωραία που θα ήταν να πετάμε.

Μα, αφού μπορούμε να πετάμε και χωρίς φτερά!! Την Πέμπτη, βρουμ-βρουμ, αεροπλάνα! Ένας γονιός από τον παιδικό σταθμό μας χάρισε μία αφίσα με πολεμικά αεροπλάνα, τα είδαμε, η κ. Ελευθερία μας μίλησε για τα αεροπλάνα και την ιστορία τους και αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε και εμείς αεροπλάνα από χαρτόνι γιατί μας άρεσαν πολύ!
Ναι αλλά μισό λεπτό! Τί γράφει η αφίσα; Τί δείχνουν ακριβώς οι εικόνες; Είδαμε ελικόπτερα να μεταφέρουν φορεία με ασθενείς, στρατιώτες να σώζουν ορειβάτες, αεροσκάφη να σβήνουν φωτιές. Μιλήσαμε για το έγο της πολεμικής αεροπορίας και μάθαμε ότι η πολεμική αεροπορία γιορτάζει κάποιες μέρες τον Νοέμβρη. Τί τύχη, την Πέμπτη ήταν και η πρώτη μέρα εορτασμού και μέχρι την Κυριακή τα αεροπλάνα θα γιορτάζουν!

Η Παρασκευή ήταν ακόμα μια "ιπτάμενη" ημέρα. Πόσα πράγαματα θυμόμαστε που να πετούν; ρώτησε η κ. Ελευθερία, και βρήκαμε 21!! Πουλιά, μπαλόνια, αεροπλάνα, αερόστατα, έντομα και...άγγελοι! Είδαμε μια εικόνα απο δύο αγγέλους και την περιεργαστήκαμε. Τί είναι οι άγγελοι; Είναι άνθρωποι;  Από τί είναι φτιαγμένοι; Γιατί είναι αόρατοι; Ποιός τους έφτιαξε; Τί δουλειά κάνουν; Είδαμε έργα τέχνης που δείχνουν αγγέλους να φυλάνε παιδιά, και μιλήσαμε για τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Μετά το πρωινό μας γεύμα, παίξαμε για λίγο "πετάει-πετάει" καθιστοί αλλά και με στεφάνια, και γελάσαμε πολύ όταν μπερδευόμασταν και λέγαμε ότι πετάει η κάλτσα και η αρκούδα! Τελειώσαμε την ημέρα μας με μια πολύ δύσκολη άσκηση με γράμματα, και βγήκαμε και λίγο στην αυλή για να χαρούμε την ζεστή φθινοπωρινή ημέρα!!!

Την επόμενη εβδομάδα, γράμματα, βιβλία και.... ;; :) Καλή ξεκούραση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας