Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

26/11/2012-30/11/2012


Η Δευτέρα ξεκίνησε με το θέμα που αφήσαμε μισό την προηγούμενη Παρασκευή: Τους ήχους!! Ξεκινήσαμε την ημέρα μας παίρνοντας στα χέρια μας τα κρουστά της τάξης, και αφού κάναμε πολλές δοκιμές (μόνοι μας, με ομάδες, όλοι μαζί) προσπαθήσαμε να παίξουμε μερικούς ρυθμούς σε ρυθμικές καρτέλες.
Αφού παίξαμε  (και τα αυτάκια μας κουράστηκαν), αφήσαμε τα κρουστά στην άκρη και συζητήσαμε: Πώς γίνεται ένας ήχος να ακούγεται την μία όμορφα και την άλλη να μας πονάει τα αυτιά; Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι ήχοι μπορούν να είναι "οργανωμένοι" ή "ανοργάνωτοι", και ότι οι οργανωμένοι ήχοι, αυτοί δηλαδή που "πρέπει να σκεφτούμε πριν τους παίξουμε" είναι πολύ καλύτεροι από τους ανοργάνωτους, που τους λέμε και "φασαρία"!
 Για να κλείσει η ημέρα με λίγη κίνηση, παίξαμε το 1ο και το 2ο παιχνίδια από το βιβλίο - CD του Γ. Σακελλαρίδη!

Την Τρίτη, ένα καινούριο παιχνίδι βγήκε στην τάξη, καθώς η κυρία Ελευθερία έψαχνε στην αποθήκη για τις κορδέλες: Το παιχνίδι με τα αρκουδάκια! Πήραμε το κουτί, και αφού ανοίξαμε και περιεργαστήκαμε τα κομμάτια του παιχνιδιού (πόσα χρώματα υπάρχουν στο κουτί; Πόσα κομμάτια; Πόσες τελίτσες έχει πάνω του το κάθε κομμάτι;), διαβάσαμε τις οδηγίες και παίξαμε το παιχνίδι όλοι μαζί! (έτσι είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε λίγο με το ζάρι και τις ποσότητες 1-6).
Αφού όλες οι ομάδες τελείωσαν το παιχνίδι, καθίσαμε στα τραπέζια και συμπληρώσαμε σε ένα φύλλο εργασίας  τις δικές μας "ποσότητες". Ένας ήλιος, δύο σπιτάκια, τρία παιδιά, τέσσερα λουλούδια, ό,τι μπορούσε κανείς να σκεφτεί για να γεμίσει τα κουτάκια του φύλλου εργασίας του!
Με τόσα λουλούδια αλλά και τα μελισσάκια της Α., τί άλλο θα μπορούσαμε να παίξουμε στον υπόλοιπο χρόνο μας παρά "περνά-περνά η μέλισσα", πλουτίζοντας το παιχνίδι, μετρώντας και υπολογίζοντας τις ομάδες με βάση τις ποσότητες!!

Μόνο όμως με αριθμούς θα ασχολούμαστε; Μετά από "απαίτηση του κοινού", ήρθε η ώρα να δούμε το βιντεάκι της εκπαιδευτικής τηλεόρασης "Ένα γράμμα μια ιστορία - Αα - η αχτένιστη αγελάδα", που η κ. Ελευθερία μας χρωστούσε εδώ και καιρό! Μιλήσαμε για το Αα για να το θυμηθούμε, βρήκαμε περισσότερες λέξεις από Αα, τις μετρήσαμε, είδαμε το βιντεάκι, και για να ολοκληρώσουμε το γράμμα, η κ. Ελευθερία μας έδειξε πόσο εύκολα το Αα μπορεί να κρυφτεί μέσα σε μια ζωγραφιά. Εμείς όμως, εύκολα βρήκαμε όλα τα Αα που ο ζωγράφος είχε κρύψει στις ζωγραφιές του, και για ανταμοιβή διαλέξαμε το επόμενο παιχνίδι!
Με τα τουβλάκια και δύο ομάδες παιδιών καταφέραμε και χτίσαμε δύο συμμετρικούς πύργους, δίνοντας ο ένας στον άλλον οδηγίες και συμβουλές!

Την Παρασκευή παρακαλέσαμε την κ. Ελευθερία να φέρει στον ΗΥ το παιχνίδι "Ταξίδι στη Χώρα των γραμμάτων". Μετά από λίγη ώρα υπομονή (για την εγκατάσταση του παιχνιδιού) το παιχνίδι ήταν έτοιμο, και όλοι μαζί καταφέραμε να κερδίσουμε τα δύο γράμματα που ήδη είχαμε μάθει: Το Αα και το Εε!
Αφού πήραμε και τα βιβλία από τη βιβλιοθήκη της τάξης, ήρθε η ώρα να απαντήσουμε και στην ερώτηση της εβδομάδας: "Πότε θα στολίσουμε;". Πήραμε λοιπόν μολύβι και χαρτί και σημειώσαμε όλα όσα θέλαμε να κάνουμε για τις γιορτές, κολλήσαμε το ιστόγραμμά μας στις ντουλάπες και την Δευτέρα θα ξεκινήσουμε τις Χριστουγεννιάτικες εργασίες μας στολίζοντας το δέντρο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας