Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

1/10/2012 - 5/10/2012

Επιτέλους στη νέα τάξη, 19 πλέον παιδιά, και πολύς χώρος για παιχνίδι! 

Την εβδομάδα αυτή, αφού υποδεχτήκαμε 3 νέους φίλους στην ομάδα μας, τελειώσαμε την ενότητα "Εγώ- ο εαυτός μου και οι άλλοι". Τελειώσαμε το ανθρωπάκι "μου αρέσει", βάζοντας χέρια και πόδια, όπως επίσης και το φύλλο εργασίας με το όνομα και το αποτύπωμα του χεριού μας. Έπειτα, φέραμε από το σπίτι και παρουσιάσαμε σε ομάδες το αγαπημένο μας παιχνίδι: Κούκλες, πατίνια, αυτοκινητάκια, ζώα, γέμισαν την τάξη μας για 3 ημέρες..Ένας-ένας, παρουσιάσαμε το αγαπημένο μας παιχνίδι στην παρέα μας, μιλήσαμε γι' αυτό, συζητήσαμε με τους υπόλοιπους και βγήκαμε από μία φωτογραφία! 

Σε τί χρησιμεύει αυτή η δραστηριότητα; : Ένα παιχνίδι από το σπίτι, είτε είναι το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού, είτε μια επιλογή της ημέρας, λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ του σπιτιού, του "εαυτού" και της σχολικής ομάδας.
 Κάθε παιδί καλείται να παρουσιάσει ένα κομμάτι προέκταση του εαυτού του και του σπιτιού του στο καινούριο περιβάλλον. Οι προτιμήσεις του γίνονται αποδεκτές από τους άλλους, η παρουσίασή του γίνεται αφορμή για μια συζήτηση/για την εύρεση κοινών σημείων επικοινωνίας με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Έτσι το παιδί νοιώθει αποδοχή, αναπτύσσει την αυτοπεποίθησή του, λαμβάνει θετική ανταπόκριση για τις επιλογές του και αποκτά ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας με τα παιδιά που παρακολουθούν προσεκτικά την παρουσίαση του παιχνιδιού του.
Παράλληλα, το παιδί που παρουσιάζει το παιχνίδι του εξασκεί τις επικοινωνιακές του δεξιότητες (όπως είναι η περιγραφή, η αναδιήγηση αλλά και η οργάνωση και ο έλεγχος της συζήτησης που ακολουθεί την κάθε παρουσίαση).
   

            

















Στα πλαίσια του ίδιου θέματος, μιλήσαμε επίσης για την οικογένεια μας και την αποτυπώσαμε στο χαρτί.  Μαμάδες, μπαμπάδες και αδέρφια, έγιναν όλοι μία χαμογελαστή ζωγραφιά που θα στολίσει τον φάκελο των εργασιών μας!!

Την Τρίτη, άνοιξε η ντουλάπα των παραμυθιών, και η κυρία Ελευθερία προσπάθησε να βάλει μια τάξη. Μεγάλα, μικρά, χοντρά και λεπτά βιβλία βγήκαν στα παγκάκια και όλοι ενθουσιαστήκαμε! Επειδή όμως η τακτοποίηση θέλει σκέψη και χρόνο, η κυρία Ελευθερία μας άφησε να διαλέξουμε ένα παραμύθι και μετά έβαλε και πάλι τα βιβλία στην ντουλάπα.
Το παραμύθι που διαλέξαμε ήταν "ο λύκος και τα 7 κατσικάκια". Το διαβάσαμε όχι μία αλλά δύο φορές, και μας άρεσε τόσο που την Πέμπτη αποφασίσαμε να το παίξουμε και θέατρο.Πολλά παιδιά και λίγοι ρόλοι, και έτσι αποφασίσαμε να το παίξουμε όλοι μαζί, διηγούμενοι το παραμύθι διπλασιάζοντας τους ήρωες! (δύσκολη δουλειά!! Μετρήσαμε τους ήρωες χρησιμοποιώντας ξύλινα τουβλάκια και μετά φτιάξαμε μια ακόμη σειρά. Μετρήσαμε, και αφού είδαμε ότι οι ρόλοι τώρα μας φτάνουν, μοιραστήκαμε σε ομάδες "λύκοι", "μαμάδες" και "κατσικάκια" και αρχίσαμε τη διήγηση..."μία φορά και έναν καιρό ζούσαν 14 κατσικάκια με τις δύο μαμάδες τους..."...)

Την Πέμπτη, παίζοντας και ζωγραφίζοντας, καταλάβαμε ότι για να συνεννοηθούμε μεταξύ μας θα πρέπει οπωσδήποτε να μάθουμε τα χρώματα και τα σχήματα. Παίξαμε με τα ξύλινα τουβλάκια, δοκιμάσαμε να κάνουμε και ένα φύλλο εργασίας, αλλά ήταν τόσο μπερδεμένο, που τελικά το εγκαταλείψαμε και αποφασίσαμε να δούμε ποιός ξέρει τί με έναν πολύ πιο εύκολο τρόπο: φτιάξαμε έναν πίνακα διπλής εισόδου, ταξινομήσαμε όλα τα σχήματα ανάλογα με το χρώμα τους και μετά παίξαμε ένα παιχνίδι αναγνώρισης! (που βοήθησε πολύ την κυρία Ελευθερία να καταλάβει αν όλοι ξέρουμε τα βασικά σχήματα και χρώματα - έχουμε ακόμη λίγη δουλειά, αλλά με την καθημερινή τριβή, ακόμα και όσοι έχουν ακόμα απορίες, σταδιακά θα μάθουν!!!)
  
 Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας βέβαια, συνεχίσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας: Παίξαμε ακόμη μια φορά παιχνίδια της προηγούμενης εβδομάδας που αγαπήσαμε, αλλά και παραλλαγές τους (π.χ. το "σεντόνι"), και ομαδικά παιχνίδια στην αυλή που μας βοήθησαν να μάθουμε τα ονόματα των φίλων μας!




Πρόταση για τη νέα εβδομάδα: Να φέρουν όλοι τα παντοφλάκια της τάξης, για να αρχίσουμε να συνηθίζουμε στη συγκεκριμένη ρουτίνα (βγάλσιμο, τακτοποίηση, βοήθεια σε όσους δεν μπορούν να φορέσουν τα παπούτσια τους) όσο ο καιρός είναι καλός!! Το διάλειμμα στην αυλή και το μέσα-έξω στην τάξη είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μάθουμε τη ρουτίνα μας ευκολότερα!

Καλό Σαββατοκύριακο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας