Κυριακή 1 Απριλίου 2012

26/3/2012-30/3/2012

Ήρθε και ο καιρός για  να μιλήσουμε για το Πάσχα. Και μάλιστα ήταν εύκολο, γιατί το μόνο που χρειάστηκε ήταν να συνεχίσουμε την συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας, και η ομάδα ξεκίνησε να θυμάται και να συζητάει για τον Ιησού και το Πάσχα.

Αφού λοιπόν συζητήσαμε, φτιάξαμε το ιστόγραμμά μας για το Πάσχα και αποφασίσαμε όλες τις δραστηριότητες που θα κάνουμε, ξεκινήσαμε να μιλάμε για τη ζωή του Ιησού, αλλά και τα έθιμα του Πάσχα. Το αγαπημένο μας θέμα; Οι λαμπάδες και τα κόκκινα αυγά!!! Γι' αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε τις δικές μας λαμπάδες φέτος, φτιάξαμε πήλινα στολίδια, τα βάψαμε, τα γεμίσαμε χρυσόσκονη, διαλέξαμε κορδόνια και κορδέλες, και στο τέλος της εβδομάδας, δείτε τί είχαμε στα χέρια μας!!



Αυτή όμως ήταν και εβδομάδα της γιορτής του Παιδικού βιβλίου!! Η κ. Ελένη από το διπλανό νηπιαγωγείο μας είπε με πολλή χαρά ότι μας καλεί στην τάξη της γιατί θα έρθει μια συγγραφέας στο σχολείο! Τί δουλειά κάνει  μία συγγραφέας; Και τί  βιβλίο έχει άραγε γράψει; Τί ιστορία θα θέλαμε να ακούσουμε; Κουβέντα στην κουβέντα, τελικά ο καθένας από εμάς σκέφτηκε κάτι διαφορετικό!! Μήπως έτσι φτιάχνονται οι ιστορίες και τα παραμύθια; Κάθε παιδί αποφάσισε να φτιάξει μια ιστορία δική του, και η κ Ελευθερία συμφώνησε να τις γράψει σε ένα χαρτί και να μας δώσει μπόλικο χώρο για να ζωγραφίσουμε την ιστορία μας!!

(Πόσο εύκολο είναι να γράψει το κάθε παιδί μια ιστορία;
Ίσως χρειάζεται λίγη ώθηση...Σημειώνουμε για κάθε παιδί τον βασικό ήρωα (ρωτώντας: Μιά φορά και εναν καιρό ήταν....ποιός;)  το περιβάλλον στο οποίο εκτυλίσσεται η βασική ιστορία (ο ήρωας ζούσε ....που;) και το κύριο θέμα της ιστορίας (τί αποφάσισε ο ήρωας να κάνει μία ημέρα;). Ο ήρωας μπορεί να είναι έμψυχο ή άψυχο (κουνέλι, καρέκλα, παπούτσια κτλ), στον οποίον μέσα από την περιγραφή των παιδιών  δίνουμε μια ιδιότητα (π.χ. μια κουτσομπόλα καρέκλα, ένας άγριος πειρατής). Σε αυτή την ηλικία οι ιστορίες των παιδιών δεν έχουν απαραίτητα μεγάλη πλοκή, ανατροπές κτλ, αλλά τα παιδιά ευχαριστιούνται και μόνο με την ιδέα της δημιουργίας!!!)

Την επόμενη ημέρα υποδεχτήκαμε στο σχολείο τη συγγραφέα Ζυρνογλου Μαρία και τον Ζαχαρία τον Ευαισθητούλη! Η κ. Ζυρνογλου μας έβαλε στο παιχνίδι με δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού και περάσαμε μια πολύ δημιουργική ώρα μαζί της!




Και, μιλώντας για παραμύθια, ήρθε στην τάξη μας και ένας τεμπέλης δράκος... Μάθαμε το τραγούδι και έγινε αμέσως το αγαπημένο μας!!


Πέρα από τα παραμύθια και τα βιβλία, αυτές τις ημέρες ασχοληθήκαμε με δραστηριότητες και εργασίες γύρω από την άνοιξη, παρατηρήσαμε εικόνες, είδαμε διαφορές και ομοιότητες, μιλήσαμε για ανοιξιάτικες δουλειές, και κάναμε τις εργασίες του μήνα (καθάρισμα, τακτοποίηση φακέλων κτλ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας