Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Η πρώτη εβδομάδα!!

      Όπως καταλαβαίνετε, η πρώτη εβδομάδα ενός νηπιαγωγείου είναι μια εβδομάδα προσαρμογής για όλους. Κι' όμως, παρόλα τα μικρά παράπονα, τα λίγα (ή πολλά) δάκρυα, το νέο περιβάλλον και τους νέους και παλιούς φίλους, ασχοληθήκαμε με τα παρακάτω:

Μάθαμε το καθημερινό πρόγραμμα της τάξης: Παίζουμε μέχρι να έρθουν όλοι οι φίλοι μας στο σχολείο, συγκεντρωνόμαστε στην "παρεούλα" για να συζητήσουμε και να κάνουμε την πρώτη μας δουλειά, τρώμε πρωινό, κάνουμε λίγο διάλλειμα (για να πάρουμε δυνάμεις...) και μετά ασχολούμαστε με δύο ακόμα δραστηριότητες: Την κεντρική μας εργασία, και κάτι ακόμα, που μπορεί να έχει σχέση με το θέμα της ημέρας/της εβδομάδας ή όχι....

Μάθαμε τις δραστηριότητες ρουτίνας της τάξης: Κάθε πρωί παίρνουμε παρουσίες παίζοντας με τα ανθρωπάκια που μας έφτιαξε η κ. Ελευθερία, αλλάζουμε το ημερολόγιο της τάξης (τί ημέρα είναι; Τί ημερομηνία έχουμε; Τί καιρό κάνει;) και σχεδιάζουμε την ημέρα μας μαζί! Μετά το φαγητό δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε τα ψίχουλα από το τραπέζι μας, και κάθε φορά που ακούμε το κουδουνάκι καταλαβαίνουμε ότι ήρθε η ώρα να μαζέψουμε τα παιχνίδια μας και να κάνουμε μια δουλειά!

Εκτός όμως από τη γνωριμία με το χώρο και τη λειτουργία του σχολείου, είχαμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε και το θέμα: " Το σώμα μου". Σαν πρώτη δραστηριότητα, τα παιδιά παρατήρησαν τον εαυτό τους και τους άλλους. Άραγε είμαστε όλοι ίδιοι; Ή μήπως είμαστε τόσο διαφορετικοί; Όλοι παρατήρησαν πόσο ίδιοι και διαφορετικοί είναι σε σχέση με τους νέους τους φίλους (ύψος, βάρος, χρώμα ματιών κτλ), Μέσα από την παρατήρηση και παιχνίδια συνειδητοποίησαν ακόμα από τί αποτελείται το σώμα τους. Έτσι κατάφεραν και ζωγράφισαν για πρώτη φορά στο σχολείο τον εαυτό τους και έφτιαξαν την ατομική τους ταυτότητα γράφοντας μόνοι το όνομά τους.


Τί άλλο; Την πρώτη εβδομάδα πάντα βγαίνουμε φωτογραφίες για να τις χρησιμοποιήσουμε στους πίνακες αναφοράς της τάξης, , και φυσικά παίζουμε παιχνίδια γνωριμίας που βοηθούν την ομάδα να "δεθεί". 

Και κάτι που δεν το περιμέναμε! Στην τάξη μας εγκαταστάθηκε μία κιθάρα! Τραγουδήσαμε όσα τγραγούδια ξέραμε: "Αχ κουνελάκι", "όταν θα πάω κυρά μου στο Παζάρι", "φεγγαράκι μου λαμπρό", μάθαμε ένα τραγούδι για το σώμα μας ("Κεφάλι-ώμοι") και θα μάθουμε και άλλα στο μέλλον!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας