Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

26/9/2011-30/9/2011

Ο καιρός περνάει και ήταν ώρα να ασχοληθούμε συστηματικά με το ημερολόγιο της τάξης. Μάθαμε άραγε τα ονόματα από τις ημέρες της εβδομάδας; Για να βοηθήσουμε το μυαλό μας να θυμάται καλύτερα, μαθαίνουμε ένα μικρό ποιηματάκι:

Οι ημέρες είναι εφτά
τις λέω στη σειρά
Δευτέρα
Τρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
Παρασκευή
Σάββατο και Κυριακή

Αυτό το ποίημα έχει τόσο ρυθμό που το τραγουδήσαμε, χτυπήσαμε παλαμάκια, το παίξαμε με κρουστά όργανα, και δοκιμάσαμε μέχρι και να φτιάξουμε μια ορχήστρα κρουστών. Επειδή όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με τη μουσική και τις νότες, μάθαμε και ένα μελωδικό τραγούδι για τις 7 ημέρες, το τραγουδήσαμε με την κιθάρα και κάναμε με αυτό και μια δραστηριότητα ανάγνωσης και αντιστοίχησης!

Με αφορμή το ημερολόγιο της τάξης μιλήσαμε επίσης για τις εποχές. Αφού συζητήσαμε για όσα ξέρουμε για τις τέσσερις εποχές και το κύκλο του χρόνου και λύσαμε τις απορίες μας, αφηγηθήκαμε όλοι από μια ιστορία/ανάμνηση από την κάθε εποχή και παίξαμε ένα παιχνίδι εμπέδωσης με κάρτες!

Τί άλλο κάναμε; Οργανώσαμε τις γωνιές του παιχνιδιού και, για να μην τσακωνόμαστε, σκεφτήκαμε μερικούς κανόνες για την τάξη. Με τη βοήθεια μιας μικρής ιστοριούλας ("Το τερατάκι στο Νηπιαγωγείο") φτιάξαμε ένα δικό μας συμβόλαιο, το υπογράψαμε όλοι με σοβαρότητα και το κρεμάσαμε στον τοίχο μας για να το θυμόμαστε πάντα..

Επίσης: Μάθαμε να συλλαβίζουμε το όνομά μας, κάναμε μια εργασία ανάγνωσης κόβοντας τις συλλαβές από το όνομά μας και ξανακολλώντας τες σαν παζλ (ει, μη γελάτε, δεν είναι και τόσο εύκολο όσο νομίζετε!!)

Και κάτι ξαφνικό: Μαζευτήκαμε όλοι μαζί σε μία τάξη και είδαμε ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ! Αμέσως μετά η κ. Ελευθερία μας έφερε ένα κουτί με αόρατη μαγική σκόνη που θα μας βοηθάει από εδώ και πέρα να παίζουμε κάθε εβδομάδα θεατρικά παιχνίδια!


Μυστικό: Τί είναι η μαγική σκόνη; 
Η Μαγική Σκόνη είναι ένας τρόπος να ξεκινήσουν δραστηριότητες δραματοποίησης/θεατρικό παιχνίδι κτλ μέσα στην τάξη. Φέραμε και φέτος στην τάξη ένα όμορφο ξύλινο μπαουλάκι, και όταν ήρθε η ώρα του θεατρικού παιχνιδιού το μπαουλάκι άνοιξε, και η μαγική σκόνη απλώθηκε με ένα απαλό φύσημα από την παλάμη στα κεφαλάκια των παιδιών.
Αυτή τη μαγική σκόνη τα παιδιά μαθαίνουν να την απλώνουν στο σώμα τους σύμφωνα με τις οδηγίες μας ("απλώστε την σκόνη καλά στα μαλλιά σας, τώρα στο κεφάλι και το λαιμό, τα χέρια, την κοιλιά κτλ" - ευκαιρία να κάνουμε επανάληψη ή να μάθουμε τα μέρη του σώματος, έτσι;), έτσι ώστε να νοιώσουν ότι ξεκινάει κάτι διαφορετικό. Στο τέλος της δραστηριότητας καλούμε τα παιδιά να τινάξουν προσεκτικά τη σκόνη από πάνω τους και να την βάλουν ξανά μέσα στο κουτί (και έτσι "βγαίνουν" από τον ρόλο τους και επιστρέφουν στην πραγματικότητα, έτοιμοι για την επόμενη δραστηριότητα!!!).
Συνήθως η μαγική σκόνη είναι αόρατη και...ανύπαρκτη. Γι' αυτό τα παιδιά μπορούν εύκολα να την απλώσουν και να την τινάξουν από το σώμα τους εύκολα. Άν όμως εξυπηρετεί κάποιον σκοπό, μπορείτε να βάλετε λίγο ταλκ και να γεμίσετε την τάξη με αυτή την γνώριμη και καθησυχαστική μυρωδιά....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηστε στη σελιδα μας